Anunţuri şi Evenimente

Antreprenorii din satul Malcoci construiesc un drum spre viitor cu sprijinul UCIP IFAD

Cu o privire mândră Victor ne demonstrează un buchet din 5 lalele albe. Nu ar fi de mirare să vezi un buchet de lalele la sfârșitul lui Ianuarie – astăzi în Moldova poți importa orice. Aceste flori însă, au fost crescute cu grijă aici, în „Mica Olandă” din inima Moldovei, satul Malcoci, Ialoveni. 

„În aceste sere noi creștem flori pe tot parcursul anului. Lalele, crizanteme și eustome – acestea sunt cele mai solicitate. Importăm bulbi de lalele și aplicând tehnologia recomandată de furnizor, cu succes creștem florile aici, acasă. Lipsa drumului de acces însă, ne face mare bătăi de cap”, ne povestește Victor. „Dar Doamne ferește să plouă sau să ningă – nu mai ajungem pe piață. Uitați-vă ce drum în pantă avem aici. Dacă trebuie să urcăm cu microbuzul sau dacă mai vine un camion mai mare – nu-l mai scoatem. Trebuie să car lăzile cu flori cu mâna până în vârful dealului, și doar acolo pot încărca microbuzul” ne povestește Victor.

Alături de Igor, Alexei, Ilia și Serghei – care sunt și ei toți antreprenori cu afaceri în vecinătate, Victor s-a ciocnit cu problema lipsei drumului de acces către serele pe carele administrează. Și vecinii lui Victor confirmă problema lipsei drumului. Toate afacerile au ieșire la un drum de țară deteriorat, impracticabil pe timp ploios. Pe aceeași „stradă” cu Victor vecinii lui administrează o fermă de prepelițe, o fabrică de mobilă, plantație de zmeură și plantație de mur. Și toți fermierii confirmă pierderi și riscuri din cauza lipsei infrastructurii economice.  

Pentru a soluționa problema, antreprenorii au format un grup și împreună cu Administrația Publică Locală au aplicat la Proiectul de Reziliență Rurală (IFAD VII), implementat de UCIP-IFAD. Proiectul prevede construcția unui drum asfaltat care va uni toate afacerile și va reduce din riscuri și costuri. Fiecare membru al grupului contribuie la realizarea cu succes a proiectului, iar ponderea variază de la 5% la 40% din costul acestuia.

Experții ProConsulting a venit în vizită pentru a se documenta și face cunoștință cu antreprenorii, a analiza activitatea lor economică și a acumula datele necesare pentru elaborarea unui Studiu de fezabilitate a proiectului. Studiul, elaborat la comanda UCIP IFAD, va reflecta efectul investiției asupra activității agenților economici și a localității.

„Pentru noi este foarte important să avem un drum normal de acces la afacerile carene hrănesc familiile. Noi suntem conștienți că nimeni nu va face pentru noi această investiție – sunt sectoare unde banii publici sunt acum mai necesari decât aici. De aceea am decis să cooperăm. E o decizie corectă. Mă bucur că am așa consăteni”, a adăugat Victor în timp ce ne petrecea acasă.

Satul Malcoci este una din cele 5 destinații unde experții ProConsulting se vor deplasa pentru a face studii de fezabilitate ale investițiilor efectuate de antreprenorii locali, susținuți de UCIP IFAD. Toate destinațiile au aplicat la Proiectul de Reziliență Rurală (IFAD VII) pentru a beneficia de finanțare. Antreprenorii și APL-urile din alte localități sunt încurajați să colaboreze pentru un viitor mai bun la ei acasă, inclusiv prin accesarea granturilor.