Anunţuri şi Evenimente

În luna ianuarie 2011, compania ProConsulting a elaborat un studiu de fezabilitate în vederea creării unui parc industrial chinez în Orhei

În  luna ianuarie 2011, compania ProConsulting  a elaborat un studiu de fezabilitate în vederea creării unui parc industrial chinez în Orhei. Parcul urmează a fi construit de către cea mai mare companie producătoare de baterii solare din China „SHANGDONG AUHUA Energie Nouă” SRL, care va investi în construcţia unei uzine specializate în Orhei 60 mln. de dolari.

Scopul general al acestui studiu constă în argumentarea viabilităţii tehnico-economice a proiectului de creare a pacului industrial în raionul Orhei pe o suprafaţă de 140 ha.

Pentru implementarea acestui proiect a fost ales anume oraşul Orhei, datorită poziţionării sale geografice faţă de capitală şi reţelelor de transport, ce leagă oraşul de capitala ţării.

Obiectivele strategice impuse în realizarea scopului general al studiului sunt: identificarea oportunităţilor de investire în activităţile parcului industrial şi evaluarea volumului potenţial de investiţii, dar şi prognoza impactului creării parcului industrial asupra regiunii.

În rezultatul analizei situaţiei au fost identificate direcţii de dezvoltare a parcului industrial: producerea tehnologiilor solare (activitatea de bază) şi furnizarea de energie electrică din surse regenerabile, producerea sticlei fasetate, producerea biogazului, precum şi activitatea de cultivare a legumelor, fructelor şi florilor în seră.

Bateriile solare reprezintă o alternativă eco, ce utilizează ca sursă de energie, energia solară. Ele vor putea fi utilizate până la 10 de ani, iar instalarea lor va asigura locuinţele cu lumină şi apă caldă.

Analiza potenţialului regiunii a delimitat existenţa resurselor disponibile pentru dezvoltarea activităţilor industriale în cadrul parcului din punct de vedere al dezvoltării sectoriale a economiei raionului, precum şi din perspectiva de atragere a investitorilor străini de comun acord cu principalul investitor – compania chineză „Shandong AUHUA Noua Energie”.