Anunţuri şi Evenimente

Brokerii de credite găsesc calea spre împrumuturile ieftine

 


(Cine este Brokerul de credite?)

În ultimii ani concurenţa pe piaţa financiară din Republica Moldova a început sa se dezvolte, au apărut noi jucători internaţionali cum sunt „Gruppo Veneto Banca”, Groupe Societé Generale”, „Raiffeisen Bank” etc. şi totodată îşi consolidează poziţiile operatorii autohtoni. Pentru finanţarea unei investiţii, activităţii operaţionale sau chiar activitate de consum sunt propuse o gamă largă de produse de creditare atât pentru persoane juridice cît şi pentru persoane fizice. Pentru a lua decizia corectă de finanţare a unei activităţi este necesar de selectat conform unor criterii: produsul finanţării (ex. credit sau leasing?), instituţia financiară, termenul finanţării, costul (dobânda), bunurile propuse în gaj şi pachetul de documente necesar. Deseori companiilor sau persoanelor fizice le este greu de a pregăti dosarul pentru a obţine o finanţare din diferite motive - în cadrul companiei nu este o persoană responsabilă pentru atragerea şi selectarea resurselor financiare, se cunoaşte puţin despre posibilităţile de finanţare, nu este experienţă de colaborare cu o instituţie financiară, nu este suficient gaj ş.a. În aceste condiţii pe piaţa financiară apare un serviciu nou – brokeraj de credite şi finanţări.

Ce presupune serviciu de brokeraj credite?

Brokerajul de credite presupune intermedierea în obţinerea creditelor şi altor finanţări. Serviciu de intermediere a finanţărilor are rolul de a facilita acest proces atât pentru clientul ce necesită resurse financiare, fie persoană fizică sau juridică, cît şi pentru banci sau alte instituţii financiare.
Apariţia brokerajului de credite pe piaţă se datorează expansiunii peţii financiare, apariţia unui număr foarte mare de instituţii financiare, interesate să-şi plaseze activele financiare de creditare. În plus, în prezent, s-au diversificat foarte mult produsele de creditare şi finanţare, dincolo de împrumuturi tradiţionale, există un număr mare de produse derivate de credit – leasing, acreditive bancare, factoring, overdraft, cambii, carduri de credit - pe care, majoritatea clienţilor nici nu le cunosc şi, prin urmare, au nevoie de asistenţă din partea brokerilor de credite.
Brokerul de credite - este compania sau persoana care intermediază obţinerea creditelor de la diferite instituţii financiare atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice.
Brokerii de credite în ţările din Occident operează ca un agent pe piaţă financiară şi sunt parteneri recunoscuţi al instituţiilor financiare. În Moldova, această activitate a apărut mai recent şi are un potenţial ridicat de dezvoltare.


Care este rolul brokerului de credite?

Brokerul de credite joacă un dublu rol în procesul de creditare şi anume:

1) Pentru client - Rolul de consilier
2) Pentru bancă - Rolul de partener

În dependenţă de necesităţi, pentru client, brokerul de credite oferă consiliere la toate etapele de obţinere a unei finanţări:
• determinarea necesităţii de finanţare,
• selectarea produsului şi instituţiei financiare,
• negocierea finanţării.

Brokerul, are rolul de ghid şi de avocat, care reprezintă interesele clientului nu în instanţa de judecată, ci la bancă sau la instituţia financiară. El participă la analiza şi elaborarea documentelor, negocierea condiţiilor, cît şi facilitează evaluarea, asigurarea bunurilor şi obţinerea unei garanţii, în cazul când este insuficienţă de gaj.

Avantajele clientului, atât ca persoană juridică cît şi ca persoană fizică, de a apela la serviciile de brokeraj de credite sunt:
• Economie de timp şi bani;
• Alegerea celei mai avantajoase oferte de finanţare;
• Brokerii întocmesc dosarul de credit, completând pentru client toate formularele;
• Negocierea condiţiilor preferenţiale de creditare;

Totodată brokerajul de credite oferă un şir de avantaje şi pentru instituţia financiară. Acest serviciu duce la mărirea vânzărilor instituţiilor financiare cu costuri minime. Anume brokerajul de credite este serviciul care scuteşte banca de costuri exagerate. Un alt avantaj pentru instituţiile financiare este eficientizarea timpului pentru lucrătorul bancar, care va avea doar în funcţie examinarea dosarului de credit şi luarea deciziei de creditare nu şi pregătirea, redactarea acestuia. Totodată, brokerii în credite au rolul de evaluator preliminar al clienţilor recomandând clienţii către bancă, doar după un diagnostic a clientului ca persoană şi a afacerii acestuia.

Practica internaţională:

În România nou-creatul segment al brokerilor de credite incorporează deja peste 500 sute de astfel de persoane, fizice si juridice, in doar un an de la primele semne de puls. Reprezentanţii oficiali ai băncilor româneşti au anticipat avansul considerabil al creditului, care a urcat anul trecut cu peste 86%. Apelând la serviciile de brokeraj de credite, băncile îşi reduc din cheltuielile aferente lărgirii reţelei proprii.
Brokerii de credite din România vor intermedia, pana la finele lui 2010, o pondere de 15-20% din volumul total al împrumuturilor, ritmul de creştere al pieţei depăşindu-l pe cel al retail-ului bancar.
Din ce în ce mai mulţi români apelează la serviciile oferite de către brokerii de credite. În plus, în contextul înăspririi condiţiilor de creditare, brokerii de credite au oportunitatea de a-şi dovedi şi mai mult utilitatea.

În Federaţia Rusă serviciile de brokeraj de credite au luat un avânt considerabil, ţinând cont numărul de companii de brokeraj de credite. În anul 2007 ele numărau peste 300 de companii de brokeraj şi ocupau 5-10% din piaţa creditelor acordate. În acest context, a fost creată şi Asociaţia Brokerilor de Credite care a fost creată în scopul de a coordona această activitate pe piaţa Federaţiei Ruse.


Brokerajul în Moldova:

Brokerajul de credite este un serviciu nou pentru piaţa republicii Moldova şi necesită mult curaj pentru a fi iniţiat. Actualmente instituţiile financiare din Moldova au efectuat multe investiţii pentru a putea facilita creditarea. În acest context, multe din aceste instituţii sunt sceptice privitor la prestarea serviciului de brokeraj de credite la noi în ţară.
Pentru că acest domeniu este doar la începutul dezvoltării sale, în Moldova, nu există o reglementare legislativă bine definită pentru această activitate. Dacă vă decideţi să faceţi împrumuturi prin intermediul unui broker de credite, vă recomandăm să contactaţi numai companiile profesioniste, care activează de mai mult timp pe piaţă şi au reuşit să obţină experienţă. Vizitaţi sediul acestor companii, verificaţi lista de bănci cu care societatea cooperează şi are contracte de parteneriat. În fiecare bancă compania de brokeraj trebuie să treacă procedura de acreditare din partea băncii. Banca nu va semna un tratat de cooperare cu orice broker, şi mai ales cu acei care nu au o experienţă şi nu deţine o echipă profesionistă. Oportunitatea dezvoltării brokerajului în credite în Republica Moldova este dictată de apariţia unui număr foarte mare de instituţii financiare noi pe piaţă, care oferă diferite produse de creditare. Brokerii în credite vor facilita dezvoltarea instituţiilor financiare, prin mărirea vânzărilor de credite, un caracter mai pronunţat fiind în special la acele instituţii care nu posedă o reţea densă de filiale şi reprezentanţe pentru a ajunge mai îndeaproape la client. Brokerul în credite în schimb, poate vizita clientul şi la domiciliu, având astfel un avantaj faţă de bancă, studiind mai îndeaproape situaţia şi posibilităţile financiare ale clientului.
Compania „ProConsulting” SRL activează de mai mult de 5 ani în domeniul consultanţei în afaceri şi anume în planificarea financiară şi investiţională. Acest parcurs de succes a fost posibil datorită unei echipe de profesionişti, care au venit pe piaţa republicii mereu cu idei şi produse noi pentru piaţa de consulting din Moldova.

Compania a lansat serviciul de brokeraj având încredere în posibilităţile sale de dezvoltare a acestui serviciu. Experienţa pe care am acumulat-o în domeniul consultanţei în afaceri, ne conferă un avantaj faţă de alţi potenţiali operatori în acest domeniu. La moment, compania deţine informaţie privitor la toate liniile şi produsele de finanţare disponibile în Republică oferite de bănci şi alte instituţii financiare. "Noi vă putem ajuta să obţineţi cel mai avantajos credit, luând în calcul toate comisioanele ascunse, care de obicei sunt în spatele unor oferte atractive".
La dezvoltarea acestui serviciu compania noastră are o atitudine corectă în relaţia client – broker şi broker – bancă. Noi acţionăm cu maximă seriozitate şi conştientizăm riscurile la care suntem expuşi în relaţiile noastre cu clienţii şi cu instituţiile financiare. Atitudinea obiectivă în procesul de consultare a clientului şi la întocmirea dosarului de credit este prioritatea noastră.

Suntem bucuroşi să vă putem deservi şi vă aşteptăm să ne contactaţi la adresa şi telefoanele indicate mai jos.

 

Alexandru Bădărau - Manager departamentul Planificare şi Finanţări "ProConsulting" SRL

 

Publicat 30.12.2008 în "CapitalMarket" №47(2631)