Servicii
Abonează-te
Anunţuri şi Evenimente
Industria de consultanţă se află încă la etapa de formare, dar se dezvoltă cu ritmuri rapide
• În următorii ani ritmurile de creştere vor atinge 50% anual
• Brokerajul bancar de credite este un serviciu
de perspectivă pe piaţa consultingului
ProConsulting oferă consultanţă financiară, managerială şi investiţională, servicii de brokeraj de credite. Care dintre aceste servicii sunt cele mai solicitate?
În prezent, cele mai solicitate sunt serviciile de asistenţă financiară, în special, serviciile de planificare în afaceri şi analiză financiară, deoarece gestionarea resurselor financiare este una din problemele de bază a întreprinderilor. În general, piaţa serviciilor financiare cum sunt: audit, asistenţă contabilă, planificare financiară, analiză financiară, este la o etapă de stabilizare. În acelaşi timp, serviciile de consultanţă managerială, investiţională şi resurse umane sunt la etapa incipientă, dar se dezvoltă foarte rapid. Referitor la brokerajul în credite, este un serviciu relativ nou pe piaţa de consulting din Moldova, pe care noi intenţionăm să-l lansăm.
Ce presupune asistenţa financiară?
Planificarea financiară, managementul costurilor, analiza financiară şi, în final, optimizarea finanţării activităţii întreprinderii. După cum am menţionat, cele mai solicitate servicii sunt cele de planificare. Compania noastră activează în acest domeniu mai mult de patru ani şi are experienţă în elaborarea diferitor tipuri de lucrări, începând cu argumentări tehnico-economice şi planuri operaţionale, până la studii de fezabilitate şi memorandumuri investiţionale. Scopul unei întreprinderi este de a obţine profit, iar planul de afaceri este un instrument ce ajută antreprenorul la realizarea lui prin estimarea şi optimizarea resurselor financiare, umane, materiale şi a timpului. O altă destinaţie a planului de afaceri este elaborarea pentru obţinerea unui credit bancar. Planul de afaceri poate fi elaborat şi pentru atragerea unor investiţii în întreprindere. În procesul de consultanţă noi utilizăm soft-uri specializate de planificare şi analiză financiară, elaborate în colaborare cu experţii companiei Alt-Invest din Rusia. Aceasta ne permite să oferim servicii de calitate într-un mod operativ. Totodată noi avem dreptul exclusiv de comercializare a astfel de soft-uri pe piaţa Moldovei.
Referitor la brokerajul de credite, după cum spuneaţi şi DVS. este un serviciu relativ nou pentru piaţa internă, credeţi că poate deveni o activitate profitabilă?
Dacă analizăm piaţa de consultanţă din ţările dezvoltate, cum ar fi ţările din Europa sau SUA, aceste servicii sunt printre cele mai profitabile. În SUA, de exemplu, venitul unui broker de credite poate ajunge până la 200 mii USD lunar. Deci, sunt nişte servicii foarte solicitate, deoarece concurenţa pe piaţa serviciilor bancare este foarte aprigă. Dacă să ne referim la Moldova, apoi odată cu atragerea investitorilor străini în sistemul bancar şi diversificarea produselor de creditare, aceste servicii vor deveni tot mai solicitate. Este vorba de servicii care vor fi destinate atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice care doresc să obţină un credit. Noi alegem cea mai bună ofertă de credit în favoarea clientului şi îl ajutăm să perfecteze tot setul de documente solicitat de bancă.
Cine sunt principalii clienţi ai DVS?
În prezent, clienţii noştri sunt atât companiile mijlocii dar şi întrepriderile puternice, în ultimul timp colaborăm mai des cu companii mari. Clienţii noştri sunt companii din domeniul agricol, vinificaţie, comerţ şi construcţii. Utilizarea soft-urilor specializate ne permite să efectuăm analiza proiectelor investiţionale mari, şi să estimăm concomitent eficienţa mai multor proiecte implementate de o singură întreprindere.
Cum apreciaţi perspectivele pieţei de business-consulting,
care sunt principalele tendinţe şi care sunt principalii factori ce vor genera aceste tendinţe?
Dezvoltarea pieţei serviciilor de consultanţă depinde foarte mult de dezvoltarea economică a ţării. Desigur, varietatea serviciilor de consultanţă este foarte largă. Diferite servicii sunt solicitate la diferite etape de dezvoltare a întreprinderii. De exemplu, planul de afacere poate fi elaborat şi pentru iniţierea unei afaceri de la zero, cât şi pentru planificarea operaţională, iar serviciile de consultanţă managerială sunt solicitate de companii care deja au atins un anumit nivel de dezvoltare. Odată cu dezvoltarea businessului apare şi necesitatea diversificării serviciilor de consultanţă. În ultimii ani, au început să apară diverse business training-uri şi seminare. La moment, se observă o solicitare foarte înaltă pentru aceste tipuri de servicii. Dacă e să vorbim despre compania noastră, putem spune că iniţial noi am început cu servicii de planificare şi asistenţă financiară, iar acum avem noi servicii pe care le propunem clienţilor noştri. În ultimul timp piaţa internă este penetrată de tot mai multe companii internaţionale de consultanţă. Cunoaştem că deja unele companii din România, care au o experienţă vastă în atragerea fondurilor structurale ale Uniunii Europene pentru implementarea standardelor de calitate, sunt prezente şi în Moldova. Putem afirma că odată cu atragerea investitorilor străini pe piaţa internă va creşte şi cererea pentru serviciile de consultanţă.
Care vor fi principalele tendinţe în mediul de afaceri din R. Moldova în următorii ani? De ce vor fi generate aceste evoluţii?
Aflându-ne la hotarul UE, dezvoltarea mediului de afaceri va fi în creştere. Vor fi atrase investiţii străine care vor genera dezvoltarea companiilor. Se observă o migrare a business-ului din România în Moldova, mai ales dacă e să vorbim de industria textilă, deoarece aici forţa de muncă este mai ieftină şi nu există restricţiile pe care le impune UE pentru business. O creştere considerabilă va fi în domeniul bancar, deoarece este foarte atractiv pentru investitorii străini. Moldova fiind o ţară agrară, eu sper că se va dezvolta şi agricultura prin implementarea a noi tehnologii.
Care este volumul pieţei de consulting şi care vor fi ritmurile de creştere în următorii ani?
În prezent este dificil de a estima volumul pieţei de consulting. Majoritatea companiilor nu sunt publice şi de aceea statistica pe care o avem astăzi este foarte vagă, nu putem să estimăm volumul real al pieţei. Industria de consultanţă se află încă la etapa de formare, dar se dezvoltă cu ritmuri rapide. Cred că în următorii doi-trei ani ritmurile de creştere vor atinge 50% anual.
În 2007 compania ProConsulting a devenit dealer
oficial al companiei ruseşti Alt-Invest, care elaborează programe software în domeniul analizei proiectelor investiţionale, planificării financiare, analizei dărilor de seamă financiară. Cum apreciaţi piaţa internă pentru aceste produse? Există cerere, de ce este influenţată aceasta?
Acesta este un produs nou pe piaţa Moldovei. Programele software sunt elaborate de către compania rusească Alt-Invest, care este unul dintre lideri în domeniul dezvoltării soft-urilor de planificare şi analiză financiară pe piaţa CSI. La moment aceste programe software sunt solicitate, deoarece tot mai multe întreprinderi implementează noi proiecte investiţionale. Ele sunt destinate şi băncilor, anume pentru specialiştii din departamentele de creditare, fiind un instrument util în evaluarea proiectelor investiţionale propuse de solicitanţii de credite. Companiile care nu vor avea posibilitate să procure acest soft şi aici mă refer la companiile mici, vor putea să apeleze la serviciile de consultanţă.
Ce proiecte de viitor are ProConsulting?
Dezvoltarea produselor noi şi anume brokerajul în credite. Avem deja procurat un domain www.credite.md , pe baza căruia vom crea un portal informaţional destinat potenţialilor clienţi ai băncilor, instituţiilor financiare şi companiilor de leasing. În colaborare cu compania rusă Alt-Invest planificăm să organizăm seminare practice, ce ţin de analiza financiară a întreprinderilor, analiza proiectelor investiţionale şi planificarea financiară. Acestea sunt nişte seminare specializate care la momentul actual nu sunt prezente pe piaţa Moldovei şi credem că vor fi foarte utile pentru specialiştii din departamentele financiare.
Interviu realizat de Galina PÂNZARU, ECO
Sursa