Anunţuri şi Evenimente

La data de 14 martie 2011, a avut loc şedinţa de lucru a Ministerului Economiei din Rep. Moldova , în cadrul căreia au fost prezentate 9 studii de fezabilitate privind crearea parcurilor industriale în diverse regiuni ale ţării.

În cadrul şedinţei, au fost prezentate trei studii de fezabilitate efectuate de experţii companiei „ProConsulting” privind posibilitatea creării parcurilor în mun. Bălţi, or. Străşeni şi or. Făleşti, în baza SA „Răut”, SA „Uzina de maşini de salubritate din Făleşti”şi  SA „CAAN”. Studiile au fost elaborate la iniţiativa Ministerului Economiei, cu suportul financiar al Băncii Mondiale şi al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Necesitatea elaborării acestor studii a apărut  ca efect al proiectului lansat în 2010, în vederea căutării instrumentelor necesare, ce ar spori atractivitatea sectorului industrial şi ar contribui la re-industrializarea ţării.

Conform studiilor de fezabilitate prezentate, crearea acestor parcuri industriale va avea un impact socio-economic considerabil, cel mai important dintre care ține de crearea a câteva mii de locuri de muncă. De asemenea, parcurile  industriale vor spori fluxul de investiții străine și vor contribui la modernizarea infrastructurii regiunilor.

Valeriu Lazăr a menţionat în cadrul şedinţei de ieri: „Studiile de fezabilitate realizate ne-au demonstrat că avem rezerve suficiente de active, care pot fi utilizate pentru lansarea de noi afaceri, unele dintre care vor fi chiar creatoare de noi subdomenii industriale. Urmează ca statul să promoveze o politică proactivă de atragere a invstitorilor, inclusiv prin intermediul Organizaţiei Pentru Promovarea Exportului din Moldova, a ambasadelor și în cadrul misiunilor economice, susținută de transparență și flexibilitate administrativă”.

Sursă: http://www.mec.gov.md/node/2590