Anunţuri şi Evenimente

În trei-cinci ani pe piaţă vor fi prezenţi minim cinci jucători internaţionali de consulting

Autorităţile prognozează pentru anul 2008 un adevărat „boom investiţional”, cum va influenţa acesta asupra sectorului de consulting investiţional?

„Boom-ul investiţional” din anul 2008, conform prognozelor autorităţilor, va determina creşterea cererii pentru acest tip de servicii. Serviciile de consultanţă investiţională pot fi clasificate în două categorii: consultanţă în gestionarea activelor sau soluţii de investire şi atragerea de fonduri pentru cei ce doresc să investească (cunosc ideea şi domeniul în care doresc să investească). Condiţiile create de autorităţi ar putea favoriza intrarea investitorilor străini pe piaţa Moldovei, respectiv ar putea creşte serviciile de consultanţă pentru aceşti investitori.

Este posibilă o creştere proporţională şi a volumului serviciilor de consulting investiţional?

Nu este exclus, dar de obicei majoritatea companiilor străine apelează la companiile mari de consultanţă de talie internaţională. Pe piaţa noastră sunt prezente companiile internaţionale de audit, care, în prezent, nu prestează servicii de consulting investiţional, dar odată cu apariţia cererii, cred că se vor intra şi în acest domeniu. Desigur, crearea acestor condiţii avantajoase pentru investiţii ar putea atrage în Moldova diferite fonduri investiţionale. În prezent, în Moldova se atestă o criză enormă de fonduri disponibile, există doar creditele oferite de băncile moldoveneşti. Pe piaţa din Moldova practic activează doar un fond. Nu sunt prezente fonduri de investiţii internaţionale, companii cu capital de risc etc. Odată cu apariţia acestora se va „înviora” şi consultingul investiţional şi vor apărea tot mai multe companii care vor oferi astfel de servicii. Acum sectorul este la o etapă incipientă.

Care vor fi principalele tendinţe pe piaţa consultingului investiţional?

Odată cu dezvoltarea economiei şi a întreprinderilor apare necesitatea de a apela la astfel de servicii. În rezultat, dacă se planifică creşterea economiei şi a atragerii investiţiilor, sigur că se aşteaptă o creştere a pieţei de consulting.

Cum se pregăteşte ProConsalting de dinamizarea pieţei consultingului investiţional? Cum vă construiţi oferta?

Compania ProConsalting a lansat recent serviciul consulting investiţional şi preconizăm să-l promovăm on-line (crearea unui portal informaţional în acest domeniu). Ne vom orienta mai mult spre atragerea fondurilor pentru companiile moldoveneşti. În prezent, încercăm să colaborăm cu diferite camere de comerţ la nivel internaţional şi fonduri de investiţii străine.

Cum consideraţi că va evolua sectorul de consulting investiţional în următorii trei-cinci ani?

În trei-cinci ani pe piaţă vor fi prezenţi minim cinci jucători internaţionali importanţi în acest domeniu. De asemenea, multe companii locale se vor orienta anume spre acest domeniu.

Care vor fi cele mai interesante domenii pentru investitori în anul 2008?

Piaţa R. Moldova este foarte atractivă pentru sectorul financiar. Deja au apărut câteva bănci străine pe piaţa Moldovei şi cred că în anul curent vor mai apărea noi jucători. La fel, piaţa imobiliară este destul de atractivă, iar în următorii zece ani ea va fi în creştere şi cu ritmuri rapide. Sunt deja multe companii străine ce investesc aici şi creează companii mixte pentru dezvoltarea pieţii imobiliare. De asemenea, cred că vor fi multe investiţii în agricultură – în primul rând în vinificaţie. Dacă va fi permis pentru străini să cumpere terenuri agricole, atunci va fi un „boom investiţional” şi în agricultura primară.

Cum vedeţi relaţia R. Moldova cu investitorii străini?

Guvernul încearcă tot mai mult să creeze condiţii avantajoase pentru investitori, astfel colaborarea este destul de favorabilă.

În opinia Dvs., cu ce probleme se confruntă un investitor străin în ţara noastră?

Orice investitor doreşte o securitate pe piaţa pe care a pătruns. O problemă este funcţionarea legislaţiei. R. Moldova dispune de legislaţie destul de avansată în orice domeniu, doar că nu prea este implementată. Prognozele investitorilor pentru o anumită piaţă nu se adeveresc, deoarece legislaţia nu este implementată în practică sau este des modificată.

Câte solicitări de consultaţie aţi avut în anul 2007?

În anul 2007 am avut încheiate trei contracte de lungă durată pentru resurse umane. Servicii de planificare şi asistenţă financiară au fost peste 500 de contracte. Servicii de consultanţă investiţională avem două contracte în proces, pentru că este un serviciu lansat recent.

Care sunt planurile de viitor ale companiei?

Compania activează pe piaţă din anul 2003. Până în prezent a activat mai mult în domeniu financiar – analiză şi planificare. În 2008 vom lansa câteva produse noi, inclusiv serviciul de consulting investiţional, care este deja operaţional. Vom mai lansa serviciul de brokeraj în credite şi alte produse, inclusiv traninguri specializate în domeniul financiar, investiţii şi resurse umane. Odată cu evoluţia pieţei încercăm să dezvoltăm noi servicii, deoarece cererea dictează apariţia noilor produse.

Interviu realizat de Tatiana Marcu, ECO

Sursa